Charlie goes eco: waarom je vlees beter links laat liggen

Afbeelding van We Heart It

Wil jij ook food keuzes maken die het milieu minder belasten maar je weet niet waar je moet beginnen? Plantaardig eten is een van de manieren om het milieu te besparen. Check zeker eens de website van Eva Mechelen om ideetjes op te doen. Zij helpen je namelijk op weg met verschillende lekkere receptjes om meer plantaardig te eten. Je leert nieuwe receptjes bij én je vermindert je ecologische voetafdruk in no time.

Jaren geleden bekommerde alleen een beperkte groep mensen zich om het klimaat en het milieu, maar nu lijkt het overgrote deel van de Belgische bevolking te beseffen dat het tijd is om een serieus klimaatbeleid op te bouwen. Zie maar naar de klimaatmars van december, van vorige week en naar de scholieren die spijbelen voor een beter klimaatbeleid om de klimaatopwarming écht tegen te gaan. Jij wilt ook graag deel uitmaken van die groep maar eerst wil je weten waarom veranderingen zoals minder dierlijke producten eten beter zijn dan die producten elke dag te eten, toch? Wel, door minder dierlijke producten te eten pak je twee problemen tegelijk aan: je pakt het milieu én je gezondheid aan.

Te veel vlees (lees: dagelijkse porties) verziekt letterlijk onze planeet:

  • Vlees is de tweede grootste vervuiler op aarde
  • Veeteelt veroorzaakt wereldwijd meer broeikasgassen dan alle vervoersmiddelen samen.  
  • Met dezelfde hoeveelheid grond voor de productie van één kilo vlees maak je 160 kilo aardappelen.
  • Voor één kilo rundsvlees verbruik je zoveel water dat je met datzelfde water een jaar lang dagelijks kan douchen.
  • Ongeveer 2 ton van 5 ton geproduceerde granen in de wereld dient als voedsel voor veeteelt, gevogelte of vis. Dus minder vlees eten betekent dat we meer granen en land voor onszelf overhouden.

Deze choquerende cijfers gaven bij mij de doorslag om mijn eetstijl te veranderen. Ik at thuis dagelijks vlees (I knooow, right?!) en gezien de schade voor het milieu is dit nu duidelijk een no-go. Wat heeft me doen overstappen naar een plantaardig dieet? Ik wilde als individu iets betekenen voor de maatschappij en voor de generatie die na ons komt. Wat is er beter dan hen een gezonde planeet te geven? Daarom denk ik nu ook na over waar ons voedsel vandaan komt. Ik wil weten wat voor traject een bepaald product heeft afgelegd vooraleer het op mijn bord is geraakt. Hoeveel water en grond is er nodig? Hoe lang is het onderweg? Hoe vervuilend is het? Dat zijn de vragen die ik me stel als ik voedsel wil kopen én blijkbaar zijn het ook vragen die verschillende wetenschappers wakker houden. Zij concludeerden dat we inderdaad onze eetstijl wat zullen moeten veranderen en dat minder dierlijke producten eten het beste is wat we voor onze planeet kunnen doen: velen onder ons eten nu zomaar elke dag vlees, 111 g per dag (say whut?). Volgens hen zouden we in de toekomst 75% minder rundsvlees, 90% minder varkensvlees en 50% minder eieren moeten eten om de planeet te kunnen doorgeven aan de volgende generatie.

Als je het niet doet voor het milieu, doe het dan voor jezelf, voor je eigen gezondheid. Zo zijn niet alle types vlees even gezond voor je lichaam; rood vlees, bereid vlees en vleeswaren verhogen namelijk het risico op kanker (dikkedarm & endedarm). Die kankers behoren zowel bij mannen als bij vrouwen tot de top 3 van de meest voorkomende kankers in België. Minder vlees is dus zowel goed voor je gezondheid als voor het milieu. Als je toch af en toe vlees wilt eten, dan is wit vlees een van de duurzamere en gezondere opties.

Minder vlees eten is dus dé boodschap, maar wat ga je dan in de plaats eten? Je kan het vlees vervangen door bonen, noten, peulvruchten en zaden die meestal minder belastend zijn voor het milieu én lekker.Ik snap dat plantaardiger eten a hell of an achievement lijkt te zijn voor sommigen onder ons, maar denk er niet te veel over na en probeer het eens gewoon. Focus je op de kleine zaken die je al bereikt hebt, probeer niet cold turkey vlees (of dierlijke producten in het algemeen) te bannen uit je leven want meestal ga je terugvallen op je oude gewoonte van elke dag vlees te eten.

Als ik het kan, jij toch ook? (Sounds like a challenge to me)  Wat denk je ervan om een keer per week vlees opzij te laten? Vergeet dan zeker  de hashtag #malinials en #charliegoeseco niet zodat wij jullie vooruitgang kunnen zien. Niet alleen je gezondheid en het milieu gaat je daarvoor dankbaar zijn, maar ook je portemonnee (toch een mooi extraatje als je het mij vraagt).

 

bron: eoswetenschap

bron: EAT-Lancet rapport

bron: gezond & leefmilieu (bron «Réseau éco-consommation»))

bron: The Guardian

bron:https://www.demorgen.be/wetenschap/minder-dierlijke-producten-eten-is-het-allerbeste-wat-je-voor-de-planeet-kunt-doen-b5fe7793/

Geschreven door Charlotte Vermeulen.

Om op de hoogte te blijven van Mechelse nieuwtjes kan je Malinials volgen op FacebookPinteresttwitter en Instagram!

Word zeker lid van de facebookgroep voor alle millennials die wonen, werken of studeren Mechelen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s