In de voetsporen van Margaretha #Deel3

Deel 1 kan je hier terugvinden

Deel 2 kan je hier terugvinden

De straten bleven leeg, elke straat en brug waar ze over wandelde bezat dezelfde uitstraling: alsof er nog nooit iemand was geweest, zo maagdelijk ongeschonden. Margaretha wandelde het stenen trapje af om op de rivier te komen.

Het stille water reflecteerde verschillende gele lichten van lantaarns en de maan, die bijna vol was. Het gaf haar de richting hoe ze moest wandelen langs de kade. In haar nek ademde de toren, recht voor haar zag ze de basiliek boven alle andere daken opdoemen. Een zijde was fel belicht en je kon de structuren in de ramen goed zien. De schoonheid zat in alles vervat. Ze hurkte zich neer om dichter bij het wateroppervlak te komen dat ze aanraakte met de punt van haar wijsvinger om te zien of het wel echt was. Ja, door het vlak bewogen verschillende golfjes zich voort tot ze op de kade aan de overkant botste. Margaretha bekeek de reactie met een boeiende blik, het was inderdaad écht.

Zo zou ze elke minuscule aanraking tot een waarde van echtheid beschouwen. Haar zolen op de houten planken maakte klikkende geluiden nog geen halve meter boven de rivier van de Dijle. Ze wandelde over het water, net alsof het echt was. Die echtheid is ook maar iets wat je ervan maakt. Ze sloot haar oogleden en wandelde een aantal stappen vooruit. De wind raasde onder haar armen door, die ze gespreid had zonder het zwarte doek los te laten.

‘Neem me mee, sleep me mee, het maakt niet uit, voer me mee met de wind die me overal naartoe wil leiden.’ Dat waren een van de weinige woorden die ze hardop durfde uit te spreken.

Ik wandel van het water af opnieuw de trap op en dan bergop richting de Onze-Lieve-Vrouwestraat. De kerk staat er eenzaam bij, donker, bijna zonder enige oplichting, terwijl de kathedraal bijna wordt opgehemeld. Zelfs op dit grote plein staat het moederziel alleen kijkend naar het oosten tot de zon het nieuwe leven zal baren. In de vitrine van de plaatselijke boekenwinkel kijk ik altijd even rond naar de voor mij onbekende namen, maar ik ben er zeker van dat in de huidige literatuur het om grote kunstenaars gaat. Boeken waren vroeger de fundamenten die m’n leven gangbaar maakten, ik kon er hele dagen aan slijten. Nu sta ik hele dagen op een sokkel en kan ik geen boek vastnemen, wat een sleur. Ik lees hier Hugo Claus en Mulisch, alleen de interessante namen maken me nieuwsgierig om de boeken vast te nemen. Het gemis van het geschreven woord doet me misschien het meeste pijn.

De rest van de straten waar ik door strompelde waren hetzelfde als altijd: leeg, stil en eenzijdig. Ik kan er niet omheen, ik moet erdoor als ik nog iets van mijn eigen stad wil beleven. Al moet dat telkens onder het maanlicht gebeuren, ik doe het. Ik geniet er toch elke moment van, zeker wanneer ik aankom op m’n eigenste paleis, de trots van heel de buurt, met z’n torentjes, hoge muren en klassieke glasramen. Ik wandel door de deur en ga op een bankje zitten. Even zucht, ik heb weer veilig over m’n thuis gewaakt als een spook op oorlogspad. Ik zie dat het goed is, dan ben ik volledig tot rust gekomen, om weer naar boven te klimmen en het volk onder mij te laten. De zon geeft de eerste warmte op m’n gelaat.

Einde

Om op de hoogte te blijven van Mechelse nieuwtjes kan je Malinials volgen op FacebookPinteresttwitter en Instagram!

Word zeker lid van de facebookgroep voor alle millennials die wonen, werken of studeren Mechelen!

Geschreven door Nick L’heureux.

2 gedachtes over “In de voetsporen van Margaretha #Deel3

  1. Pingback: In de voetsporen van Margaretha #Deel2 – Mechelen voor Millennials

  2. Pingback: In de voetsporen van Margaretha #Deel1 – Mechelen voor Millennials

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s