In de voetsporen van Margaretha #Deel2

Deel 1 kan je hier terugvinden. 

Margaretha was weer vrij voor een nacht, zo gaat dat wanneer de sterren dansen en de maan z’n licht biedt aan de Bourgondische schone. Haar eerste stappen op de Mechelse kasseien zijn elke keer even wennen terwijl ze richting de kathedraal wandelde, op kousenvoeten zodat geen enkel individu haar zou opmerken. Niet dat er nog veel volk op straat liep, eigenlijk niemand meer, maar toch bleef ze doodsbang dat ze op een nacht opgemerkt zou worden door een duiveltje met slechte bedoelingen.

Ze wist hoe ze de kleine deuren aan de zijkant van de kathedraal moest openen, dat was altijd haar eerste toevluchtsoord. De straatlantaarns langs de hoge ramen onder de steunberen boden het minste licht om de zuilen van de vloer binnen te onderscheiden. Ze knielde voor het altaar, sloot even haar ogen om tot zichzelf te komen. Ze was opnieuw vrij om te staan waar ze maar wil, dat bevrijdde haar persoon binnenin eveneens. Een innige glimlach, waar elke edele met een schuimende mond voor valt, verscheen op het gedempte gezicht van Margaretha terwijl ze rechtstond en in een biechtstoel van het toneel verdween. Ze kwam buiten met een donker laken over haar schouders getrokken om zichzelf te vermengen in de duisternis van de straatjes. De koude lucht overviel haar plots en ze nam het doek strakker bij zich beet. Margaretha begon aan haar nachtelijke tocht door haar stad.

Elke keer opnieuw schrik ik van de veranderingen die zijn doorgevoerd aan het Mechelse stadsbeeld. Nieuwe blokachtige gebouwen in plaats van de schoonste kunst der renaissance, soms met een traan word ik ermee geconfronteerd. Maar het is niet anders, we moeten voort. Toen ik de hand op tafel legde was het anders, de stad bloeide als nooit tevoren. Er werd handel gedreven met verre oorden, tot in China voor zijden en specerijen. Wat een zaligheid was het toen op mijn hof. Straks ben ik er weer om te baden in herinneringen, goede en slechte, mooie en kwalijke, maar vooral de wens om terug te keren naar wat er ooit geweest is knaagt in m’n hart. Elke steen, gewelf, verfstipje, ik zou het allemaal willen kussen uit wanhoop om de geschiedenis tot leven te wekken.

Ik heb deze stad veel te vroeg verruild voor het hiernamaals. Amper vijftig jaar was ik en m’n lastige been begaf het volledig en nam heel m’n geest mee in de ondergang. Ik heb geen spijt om tot een standbeeld veroordeeld te worden, het is het beste wat ik kon krijgen. Het is zo of verdoemd worden tot de verbanning uit m’n eigen stad waar ik zoveel liefde en overgave voor heb getoond. De nachten zijn m’n toevlucht om die liefde toch beantwoord te zien. Niemand is op straat, maar waarom niet? Dit prachtige schouwspel van een stad badend in de duisternis zou door ieder persoon aanschouwd moeten worden. De nachten waren voordien werelden die ik niet kende, zeker niet buiten op de kasseien van de straat. Overvallers, buitenlandse spionnen, bedelaars, ze zouden me allemaal hebben willen pakken. Nu overheerst de leegte, de reus slaapt, maar is nog niet dood.

De Dijle, de stroom die deze stad met anderen verbindt, of zelfs met de wereld. Dwars langs huizen en dokken, boten liggen er nog wel, maar zonder masten. Die touwen die in elkaar verweven leken aan de haven, dat was een prachtig zicht. Er was veel lawaai van verkopers die hun goederen kwijtwilden aan iedereen die het zich kon veroorloven. Een bron van pure rijkdom waar de historie van Mechelen op steunt. Ik kan het water zelfs ruiken, wat niet zo fris is, maar het is écht.

Deel 3 kan je hier terugvinden. 

Om op de hoogte te blijven van Mechelse nieuwtjes kan je Malinials volgen op FacebookPinteresttwitter en Instagram!

Word zeker lid van de facebookgroep voor alle millennials die wonen, werken of studeren Mechelen!

Geschreven door Nick L’heureux.

2 gedachtes over “In de voetsporen van Margaretha #Deel2

  1. Pingback: In de voetsporen van Margaretha #Deel1 – Mechelen voor Millennials

  2. Pingback: In de voetsporen van Margaretha #Deel3 – Mechelen voor Millennials

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s