Charlie goes eco: Verpakkingsvrij winkelen in Mechelen

Wil je iets doen om onze planeet minder te vervuilen maar je weet niet hoe? Je kan je ecologische voetafdruk verminderen via de volgende tips:

Laten we met de gemakkelijkste optie beginnen: ga naar de supermarkt, maar neem deze keer stoffen zakjes mee voor je groenten, fruit en brood, en zoek naar glazen verpakkingen (dit is een beter alternatief voor plastic verpakkingen). Nu denk je: zeg, moet ik zoveel stoffen zakken kopen voor al die groenten en fruit? Nee hoor, je neemt gewoon één grote stoffen zak mee voor alle fruit en groenten. Zo doe ik het ook. Als je stoffen zak vuil is, was je deze en kan je ze opnieuw gebruiken. Je blijft ze hergebruiken en hergebruiken waardoor je minder afval creëert.

Eens je dit gewoon bent en klaar bent voor de volgende uitdaging, ga je naar een verpakkingsvrije winkel. In Mechelen heb je de Kabas waar je verschillende producten zonder verpakking kan terugvinden: fruit, groenten, kruiden, noten, rijst, bonen, pasta,… Ook voor duurzame badkamerproducten en keukengerei kan je hier terecht. Ga zelf een kijkje nemen en neem zeker je bokaaltjes en dozen mee om je voedsel mee te pakken. Hier kan je je bokalen en dozen vooraf wegen zodat je enkel betaalt voor het gewicht van het voedsel. Door je eigen bokalen en dozen mee te nemen zorg je ervoor dat je geen verpakkingsafval creëert en dat je die bokalen en dozen telkens opnieuw kan gebruiken, wat beter is voor het milieu.

Drink je graag frisdrank, maar vind je het vreselijk om zoveel plastic mee te nemen? Ga dan naar een drankenhandelaar om je favoriete drank in glas te kopen. Door glas te gebruiken verklein je je ecologische voetafdruk omdat glas meteen hergebruikt wordt. Blik en plastic verpakkingen worden eerst gerecycleerd voordat ze hergebruikt kunnen worden. Het recyclageproces en zijn transport hebben op hun beurt ook een invloed op het milieu. In Mechelen is er de Prik & Tik waar je frisdrank en andere dranken (zoals fruitsap) in glazen flessen kan kopen en terugbrengen om hergebruikt te worden.

Met bovenstaande tips vermijd je zoveel mogelijk verpakkingen die er op hun beurt voor zorgen dat je minder afval creëert die mogelijks op stortafval terechtkomen en dus vervuilen. Je kan ook minder vervuilen door lokale producten te kopen. Zo zorg je ervoor dat de producten geen te lange afstanden afleggen en zo zorgen voor CO² uitstoot. Dankzij initiatieven zoals Boeren en Buren bestel je gemakkelijk online producten van lokale afkomst. Zo bestel je er lokale producten zoals groenten en fruit, zuivel, vlees, brood en dranken. Eens je bestelling geplaatst is, kan je die woensdagavond op je gekozen buurderij afhalen.

Eerst zal je eraan moeten wennen om in verschillende winkels te kopen. Persoonlijk doe ik het stap per stap om het mezelf wat makkelijker te maken. Als elk van ons duurzamere keuzes maakt, kunnen we er samen voor zorgen dat onze planeet langer meegaat.

Meer Charlie goes eco kan je hier terugvinden!

Om op de hoogte te blijven van Mechelse nieuwtjes kan je Malinials volgen op FacebookPinteresttwitter en Instagram!

Word zeker lid van de facebookgroep voor alle millennials die wonen, werken of studeren Mechelen!

Geschreven door Charlotte Vermeulen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s