To know: Guinness in het oudste café van Mechelen

Verscholen tussen de rijhuizen in het verlengde van de Veemarkt, net over de Sint-Pieters-en-Pauluskerk, ligt het oudste café van Mechelen. Je zou er los voorbij wandelen als je het niet zou weten, maar De Hanekeef is wel degelijk een unicum in onze stad.

Een smal pand met logo’s van Guinness en La Chouffe op de gevel onderscheidt zich van de andere rijhuizen in de Keizerstraat, tussen de ring en de Veemarkt. Daar schuilt de oudste kroeg van Mechelen met de naam op de ramen geplakt. ‘De Hanekeef’ staat er te lezen. Een aparte naam, puur in het Mechels, dat maakt het alleen maar mooier. De naamgeving wordt in het café zelf verder verduidelijkt.

Het interieur is vastgeroest in een tijd die ik jammer genoeg nooit heb opgemaakt. “Da’s van veu mijnen tijd,” zou ik moeten zeggen. De klassieke tegeltjes met bloemen in verwerkt, de houten meubelen vol afgeleefde krassen, lampenkappen boven elk tafeltje waarvan een paar al een deeltje zijn verloren. De geschiedenis blijft onveranderd in De Hanekeef. In heel de ruimte, van de toog tot schapjes aan de muur, word je herinnerd aan de naamgeving van het café. Een heuse verzameling haantjes is verspreid over heel de kroeg, van beeldjes tot kaders en van kannen tot borden, als er maar een haan op staat.

De Hanekeef is duidelijk trots op zijn naam, en ook op zijn geschiedenis, want dat heeft daar alles mee te maken. Het café werd officieel opgericht als kroeg in 1886. Voordien was het een kleine kruidenierswinkel waar er kooien werden verkocht voor pluimvee. De handelaars konden zo gemakkelijk hun nodige goederen op de nabije Veemarkt oppikken. Ook toen werd er al wat afgedronken. In het winkeltje gingen handelaars vaak onder elkaar nog een jenevertje drinken op de verkoop. Daar is de naam voornamelijk van afkomstig. Een ‘keef’ in het Mechels is een kooi, vandaar de ondertussen gekende naamgeving. Toen het eind 19de eeuw een café werd, kwam er al meer ander volk over de vloer. Juristen van het Gerechtshof in de Keizerstraat waren geen verrassende verschijningen.

Zelfs tot vandaag de dag komen er geregeld advocaten en procureurs langs na hun verplichtingen in het Gerechtsgebouw een pint drinken in de Keef, zoals het café vaak in de volksmond wordt genoemd. Overdag komen er advocaten, ’s avonds komen voetballiefhebbers de wedstrijden van KV Mechelen bekijken. De Hanekeef liet de geschiedenis volledig stilstaan, zowel in z’n verhaal als in het interieur.

Meer cultuur over Mechelen kan je hier terugvinden.

Om op de hoogte te blijven van Mechelse nieuwtjes kan je Malinials volgen op FacebookPinteresttwitter en Instagram!

Word zeker lid van de facebookgroep voor alle millennials die wonen, werken of studeren Mechelen!

Geschreven door Nick L’heureux.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s