The Golden Boy

Sinds dinsdag 12 juni staat er een nieuw standbeeld op het Margarethaplein in Mechelen, een bronzen jongetje op een sokkel, gemaakt door het Noorse kunstduo Elmgreen en Dragset. De Mechelaar zal het kunstwerk kennen als “Golden boy, maar origineel heet het kunstwerk “Powerless Structures fig. 101”.

Het Scandinavische duo maakte dit beeld als een heldendom van het opgroeiende kind. De sokkel staat voor de toekomst van het kind. De houding en stijl van het kind geven aan dat hij nog niet beïnvloed is door een klassieke mannelijke expressie. De jongen geeft aan dat hij een volwassen ruiter imiteert, maar hij speelt nog een denkbeeldig spel van veroveringstochten zonder tragische gevolgen.

Het beeld verwijst ten eerste naar “Mechelen Kinderstad” omdat het symbool staat met de onschuld en de verheerlijking van het kind.

View this post on Instagram

GOLDEN BOY 🏇 #linkinbio #malinials #2800love

A post shared by malinials (@malinials) on

Daarnaast verwijst dit jongetje naar de kinderjaren van Karel V, de oudste zoon van Filips de Schone en Johanna van Castilië, hij werd geboren op 24 februari 1500 in het Prinsenhof in Gent. Na de dood van zijn vader voedde Willem II van Croy, heer van Chièvres en Adriaan van Utrecht hem samen met zijn 3 zusjes op aan het hof van zijn meter; Margareta van Oostenrijk.

Keizer Karel had vroeger een fascinatie voor ridders, zijn favoriete boek was “Le Chevalier délibéré” van Olivier de la Marche. Keizer Karel hield zoveel van het boek dat hij het naar het Spaans liet vertalen.

Volgens Mechelse Schepen van Cultuur Björn Siffer zouden we als stad de wereldfiguur die Keizer Karel was moeten durven claimen “Het kunstwerk beeldt het heldendom van het opgroeiend kind uit eerder dan het heldendom van de machthebbers, zoals gebruikelijker. We plaatsen het kind op een voetstuk en leggen een link met Mechelen Kinderstad”.

20181023_111553_00011247648015499972519.png

Volg Malinials zeker op Facebook en Instagram!

Een gedachte over “The Golden Boy”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s