Mechels carnaval door de tijd heen

Dit weekend viert Mechelen Carnaval. Zondag vanaf 15.11 zal de Carnavalsstoet door Mechelen gaan. Daarom geven wij jullie alvast een beetje geschiedenis mee rond deze viering.

Al sinds de middeleeuwen is er tijdens de 3e zondag van de vasten een carnavalsfeest of halfvastenviering in onze Dijlestad. Voor 1914 reed Sinte Greef rond de vastenperiode rond met een “Kar vol zotten”, wat hard leek op een scheepswagen of op een narrenschip.

Sinds 1950 werd het Verbond der Mechelse Geburenverenigingen opgericht, zij organiseerden ook Carnaval in Mechelen. In 1963 verkozen de Mechelaars er voor het eerst een Prins Carnaval, dit zou de volgende 5 jaar zo blijven.

In 1968 richtte men de eerste Mechelse Carnavelsvereniging op, de gilde der Maanblussers, zij organiseerden sindsdien de Prinsverkiezing. Vanaf 1972 organiseerden zij, samen met het Mechels Karnaval Komitee, ook een carnavalsstoet in Mechelen.

Vanaf 1974 kwam er een 2e carnavalsvereniging bij in Mechelen, de Gilde De Knullen, een jaar later zorgden zij voor het eerst voor het Mechels kindercarnaval inclusief Jeugdprins en -prinses.

Sindsdien zijn er verschillende carnavalsverenigingen verschenen en verdwenen. Sinds 2007 is de Mechelse Prinsenkamer actief, die de verkiezingen rond de prinsen en prinsessen organiseert.

De benaming Carnaval zou komen van het Latijnse Carrus Navalis, wat scheepswagen betekend. Deze wagen is het middelpunt van de carnavalsvieringen in het Noorden van Europa. Dit zou een schip zijn op wielen dat paarden voorttrokken en gevuld was met vermomden die een hels geraas maakten.

Wat vond jij het leukste carnavalsweetje?

Met dank aan Erwin Horckmans van Mysterieus Mechelen.

20181023_111553_00011247648015499972519.png

Volg Malinials zeker op Facebook en Instagram!

 

Een gedachte over “Mechels carnaval door de tijd heen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s