HOTSPOT: een unieke winkel die streeft naar een verpakkingsvrij leven

Op 3 maart opende Kabas voor het eerst zijn deuren in de Keizerstraat 17. Met een uniek concept en een brede glimlach brengen Sofie Smeets (30), uit Sint-Truiden en Anneleen De Witte (26), uit Mechelen het verpakkingsvrije leven naar ons.

1

De twee dames hebben elkaar leren kennen door hun partners die samen in een band zitten. Beide wouden ze graag een onderneming starten. Anneleen De Witte leefde al enkele jaren verpakkingsvrij en bracht dit idee over naar haar vriendin. Sofie Smeets was direct overtuigd en sprong volle overtuiging mee in de boot. De keuze voor Mechelen was snel gemaakt, Sofie haar vriend woont hier en Anneleen is een geboren en getogen Mechelaar. Ook de recente bloei van de mooie stad is hun niet ontgaan. Wanneer de vraag werd gesteld kwam spontaan het antwoord: “ Waarom Mechelen? Waarom niet?”. Ook de straat was een bewuste keuze. Om hun concept volledig te kunnen ervaren wouden ze dat de klanten ook met de auto en fiets tot bij hun konden raken zeker wanneer ze hun eigen potjes meenemen.

2

Samen vormen ze een vrolijk duo dat altijd klaar staat voor haar klanten. Anneleen heeft zich in het begin voornamelijk bezig gehouden met de inrichting van het interieur, maar de materiaalkeuze gebeurde als team. Het meeste werk wordt samen verricht, alleen de bestellingen gebeuren apart; Anneleen het voedsel en Sofie het niet-voedsel.

3

De keuze om vlees weg te laten in de winkel komt door het ecologische aspect. Het duo is tegen de overconsumptie van de vleesindustrie en wilt deze zeker niet steunen. Beide zullen zelf geen vlees in huis halen maar soms zullen ze bij het uit eten gaan toch vlees kiezen. Anneleen zei: “Ik eet het wel graag, maar als ik het dan bestel voel ik er mij altijd slecht bij.” Sofie zei dan weer: “Het is niet het vlees dat me stoort maar het onpersoonlijk van de vleesindustrie en de overconsumptie.”.

Het duo tracht ook de vraag naar veganistische producten te beantwoorden. Zelf merkten ze dat de markt hiervoor zeer beperkt was en altijd zeer verpakkingskwistig. De producten die ze aanbieden hebben altijd een duidelijk label met hierop vermeld of het veganistisch is, glutenvrij of lactosevrij. Het product dat momenteel het populairst is in dit genre is de veganistische kaas doordat deze uiteraard lactosevrij is.

4

Bij het kiezen van hun producten houden ze rekening met enkele voorwaarden. Zo moet alles biologisch zijn of een streekproduct. Zo hebben ze lokale producten als Mr. Gin uit Mechelen en groentenootjes uit Sint-Katelijne Waver. Ook kiezen ze voor een zo groot mogelijke verpakking tenzij dit niet anders mogelijk is en dan wordt de meest ecologisch verantwoorde variant gekozen, bv. papier of glas. Zo hebben ze bijvoorbeeld glazen flesjes bio limonade.

Dit was mogelijk door crowdfunding. Hierbij stel je jouw project voor op een platform en kan iedereen die ervoor kiest een bijdrage leveren. Anneleen en Sofie hebben op deze manier genoeg geld verzameld om zo een lening aan te gaan en dit mooie avontuur te starten. Het duo had nooit gedacht dat het zo goed ging lukken maar is hier wel zeer dankbaar voor. De personen die een bijdrage hebben geleverd kregen ook van hun een geschenkje terug.

5

Anneleen en Sofie waren zeer hartelijk tegenover mij en hun klanten. Met hun warme persoonlijkheden ben ik zeker dat hun winkel een groot succes zal zijn.

 

Geschreven door Kyra.

Volg Malinials zeker op Facebook en Instagram!

 

 

3 gedachtes over “HOTSPOT: een unieke winkel die streeft naar een verpakkingsvrij leven”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s